Perlembagaan UMNO

Blog List UMNO - 22 BLOG

Blog List Parti Keadilan Rakyat

http://1.bp.blogspot.com/-zjJ2GnwCIug/TtZZunD6qSI/AAAAAAAAAVk/q1bWTzwQHto/s142/Partai_Keadilan_Rakyat_logo_1.jpg

Blog List DAP

http://3.bp.blogspot.com/-iCPusw-ZyaI/TtZY53tPYNI/AAAAAAAAAVY/j-R_KaTh1UI/s112/bendera%2B-%2BCopy.jpg

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM

JOM

Nak Tumpang Duduk-duduk di Sini Boleh???

Nak Tumpang Duduk-duduk di Sini Boleh???
Powered by Blogger.

Blog List Barisan Nasional dan Pro Barisan Nasional

Blog List Barisan Nasional dan Pro Barisan Nasional

293 blogs (Show All)

Friday, 14 August 2015

Hutan Simpan Ternoda: Adakah Lagi Hutan Simpan Felda Gunung Besout?

 Kes Parah - Metro

Ipoh: Eksploitasi dan pemusnahan serius Hutan Simpan Gunung Besout di daerah Batang Padang akibat kegiatan pembalakan tidak terkawal semakin membimbangkan.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) mendakwa terdapat kegiatan pemusnahan hutan untuk pertanian berskala ladang terutama di kawasan seluas lebih 3,000 hektar yang dimansuhkan status hutan simpan pada 2010 dan aktiviti itu memudaratkan ekosistem di kawasan berkenaan.

Presiden SAM S M Mohamed Idris berkata, tinjauan pihaknya di kawasan berkenaan, minggu lalu mendapati kebanyakan struktur alur air dan anak sungai terhakis selain rosak serta dicemari sisa pepejal terutama batang dan ranting pokok hingga berlaku pemendapan lumpur.

“Malah, hakisan lereng bukit turut berlaku kerana kegiatan pemusnahan hutan dilakukan di kawasan berbukit curam yang kecerunannya melebihi 40 darjah. - See more at: http://www.hmetro.com.my/

Pembangunan Gunung Besout tidak jejas ekosistem - BERNAMA.

14 Ogos 2015

IPOH - Jabatan Perhutanan Negeri Perak memberi jaminan bahawa pembangunan yang sedang dijalankan berhampiran Hutan Simpan Gunung Besout, tidak akan menjejaskan ekosistem di kawasan berkenaan terutamanya di kawasan Hutan Simpanan Dara (VJR).

Pengarah Jabatan Perhutanan Perak, Datuk Roslan Ariffin berkata, kawasan yang dibangunkan di hutan berkenaan bukan sebahagian daripada kawasan VJR, malah ia merupakan ladang saraan untuk Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina (SUWA) dan SJK Tamil.

Beliau berkata, mengikut Rancangan Tempatan Daerah Batang Padang 2020, tanah berkenaan yang pada dasarnya merupakan hak milik hutan simpan telah ditukarkan kepada hak tanah milik pada tahun 2010 bagi membolehkan tiga sekolah berkenaan dibangunkan di kawasan itu tanpa menganggu kawasan VJR.

"Keluasan kesemua kawasan itu adalah 2,629 hektar yang dibangunkan untuk sekolah. Sehingga kini, cuma satu blok iaitu kira-kira 400 hektar daripada lima blok hutan pembangunan yang dibenarkan telah diusaha dan dibangunkan yang terletak lebih kurang dua kilometer dari blok VJR di kawasan berkenaan.

"Biarpun SJK Cina (SUWA) terletak 100 meter dari kawasan VJR dan berada di kedudukan Buffer Zone (Zon Penampan), ia tidak memberi kesan terhadap kawasan VJR kerana terdapat sempadan yang jelas dan tiada pencerobohan," katanya.   

Roslan berkata demikian kepada pemberita dalam sidang media di Bangunan Pejabat Persekutuan (SUK) di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai isu hutan berkenaan yang dikatakan mengundang kebimbangan terhadap eksploitasi dan pemusnahan serius selepas beberapa pembangunan dijalankan berhampiran hutan itu.

Katanya, tiada ancaman berlaku terhadap spesis pokok terancam iaitu merawan palit (hopea dyeri) dan meranti batu (Shorea dasyphylla) yang terdapat di kawasan hutan VJR.  

Beliau berkata, Hutan Simpan Besout juga tidak mempunyai kawasan tadahan air dan juga loji rawatan air seperti yang dilaporkan akhbar tersebut.

Dalam perkembangan lain, Roslan berkata, kerajaan negeri melalui jabatan perhutanan telah melancarkan dasar bagi membolehkan aktiviti pembalakan dilakukan secara berfasa.

"Selepas ditebang, ia perlu ditanam baru sebelum diteruskan ke fasa kedua dan seterusnya, mengikut keluasan yang diluluskan kerajaan negeri kepada sesebuah syarikat.

Menurut Roslan, pihaknya sentiasa peka dalam mengambil tindakan berhubung aspek pembangunan hutan bagi memastikan blok hutan yang dibenar untuk dimajukan telah mengikut Rancangan Pengurusan Ladang Hutan yang disediakan, selain memenuhi keperluan penyediaan Laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA).

"Pihak kami sentiasa memberi perhatian mengenai sebarang pencerobohan terhadap kawasan VJR yang berada di Kompartmen 6 dalam kawasan Hutan Simpan Gunung Besout.

"Kita tak pernah ceroboh atau tebang di VJR, ia mesti dipelihara selama-lamanya," katanya. - Bernama.

Dakwaan SAM Itu Tidak Benar – Roslan
Perak Hari Ini
Posted on Friday, August 14, 2015 12:52 pm
IPOH: Jabatan Perhutanan Negeri Perak hari ini menafikan dakwaan yang dibuat oleh Sahabat Alam Malaysia (SAM) yang menyatakan bahawa eksploitasi dan pemusnahan dilakukan dengan tidak terkawal di Hutan Simpan Gunung Besout.

Pengarahnya, Datuk Roslan Ariffin berkata, kawasan yang didakwa oleh SAM tersebut bukanlah sebahagian daripada Hutan Simpanan Dara (VJR).

“Ia adalah Rancangan Tempatan Daerah Batang Padang yang mana untuk dijadikan sumber atau ladang sasaran kepada Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Jenis Kebangsaaan (SJK) Cina (SUWA) dan SJK Tamil,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media ketika mengulas berkenaan laporan yang dibuat oleh akhbar Sinar Harian pada 13 Ogos bertajuk ‘Hutan Simpan Ternoda’.

PERAK TODAY 2
Tegasnya, Jabatan Perhutanan Negeri sentiasa mengambil kira tentang pembangunan ladang-ladang hutan di negeri itu berikutan ianya adalah sumber kepada bekalan kayu-kayan pada masa hadapan.

“Semua pembangunan yang dilaksanakan adalah mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak yang berkenaan dan kita sentiasa mengambil langkah berhati-hati serta berhemah.

“Kami juga sentiasa memastikan blok-blok hutan yang diberi kelulusan dibangunkan dan dimajukan secara terancang mengikut Rancangan Pengurusan Ladang Hutan (RPLH) yang telah disediakan,” jelasnya.

Keratan Akhbar Sinar 1
Ujarnya, setakat ini hanya 400 hektar hutan yang diluluskan oleh Kerajaan Negeri diusahakan dan dibangunkan.

“Ianya terletak lebih kurang dua kilometer daripada VJR di kawasan berkenaan. Jadi tidak ada dakwaaan bahawa VJR telah diceroboh.

“Mengenai dengan dua spesies yang terancam iaitu merawan palit dan meranti batu, ianya tetap akan terpelihara di dalam blok VJR yang dikekalkan,” tambah beliau lagi.

Semalam, akhbar Sinar Harian telah melaporkan bahawa SAM telah menyatakan kebimbangan mengenai eksploitasi dan pemusnahan serius di Hutan Simpan Gunung Besout sehingga mampu memusnahkan ekosistem.

ABU: Datang dan tinjaulah sendiri.

1 comment:

JOM TAMBAH ILMU

Blog-blog Sosialis, Pro Sosialis, Pro Syiah,ABU,ABCD,ABU (Asal Bukan Ustaz ) UMNO dan Lain-lain

Blog list 2 (241)

SUMBER DAN BERITA TERKINI

Kandungan Blog

Blog List 1 - 31

Blog Politik Dan Separa Politik (82)

PERLEMBAGAAN PAS

Blog List PAS -198 Blogs (Show All)

Jom Klik Iklan

Bilangan Login

Jumlah Tetamu Yang Sudi Berkunjung


widgeo.net

Search This Blog

FB

Yang Telah Berlalu Biarkan Berlalu....

Yang Telah Berlalu Biarkan Berlalu....
JOM HIJAUKAN BUMI TUHAN

SEMAKAN DAFTAR SPR