Perlembagaan UMNO

Blog List UMNO - 22 BLOG

Blog List Parti Keadilan Rakyat

http://1.bp.blogspot.com/-zjJ2GnwCIug/TtZZunD6qSI/AAAAAAAAAVk/q1bWTzwQHto/s142/Partai_Keadilan_Rakyat_logo_1.jpg

Blog List DAP

http://3.bp.blogspot.com/-iCPusw-ZyaI/TtZY53tPYNI/AAAAAAAAAVY/j-R_KaTh1UI/s112/bendera%2B-%2BCopy.jpg

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM

JOM

Nak Tumpang Duduk-duduk di Sini Boleh???

Nak Tumpang Duduk-duduk di Sini Boleh???
Powered by Blogger.

Blog List Barisan Nasional dan Pro Barisan Nasional

Blog List Barisan Nasional dan Pro Barisan Nasional

293 blogs (Show All)

Tuesday, 14 June 2016

Pecat Ahli Parlimen Bukti PAS Jaga Maruah


"Saya datang dia lari, dia datang saya lari" Seperti yang diceritakan oleh Allahyarham Datuk Min bin Hj. Ibrahim yang hidup sezaman Tunku Abdul Rahman dan sahabat kepada Allahyarham Dato' Hj Ramli bin Umar dan selebihnya dimuat turun daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


YB Hashim Gera 

Cikgu Hashim Gera adalah ahli politik PAS kawasan Parit , Perak (1969-1974) yang dipecat parti PAS. Beliau memenangi Parlimen Parit pada 1969. 

YB Hashim dipercayai berasal dari Rungkup, Bagan Datoh,Perak. Namanya tercatat sebagai penyumbang untuk Dana Perang 1940 bagi menghadapi Perang Dunia Kedua. 

Dipecat dari PAS 

Dalam Pilihan raya umum Malaysia 1969, PAS menang 12 kerusi Parlimenn termasuk di Parit yang diwakili oleh Hashim Gera . 

Lembaga Disiplin PAS memecat beliau kerana bersama-sama pemimpin Barisan Nasional berjoget lambak dalam satu majlis di lobi parlimen pada 1971. 
 
Di hadapan Jawatankuasa Disiplin,Cikgu Hashim memberitahu ulama Pas, joget adalah tarian bersih. 

"Bila dia (perempuan joget) datang, saya lari.Bila saya datang, dia (perempuan joget) itu lari. Tidak berlaku sentuhan antara perempuan dan lelaki kerana saya datang dia lari, dia datang saya lari". 

Bagaimanapun Pas menolak penjelasan Hashim itu dan dia tetap dipecat pada 16 Mei 1972 kerana melangkaui agama dan memalukan PAS. 

Selepas dipecat kemudiannya, beliau menjadi ahli parlimen Bebas (1973) . Seterusnya menubuhkan / menyertai parti KITA

Parti KITA / Kesatuan Insaf Tanah Air yang ditubuhkan lemah dan hanya bertahan sehingga pilihan raya 1978.

PAS telah bergabung dengan UMNO membentuk Barisan Nasional (1972).

Selain itu, Pas juga pernah memecat tokoh berpengaruh di Terengganu seperti Ust Abdul Latif di Besut dan Ust Ghazali Losong.

Bijak berpantun 

YB Hashim Gera dikatakan mampu berpantun semasa ceramah . Jika sejam ceramah, sejam itulah dia boleh berpantun dan menarik hati pendengar termasuk ahli parlimen seperti Madahavan Nair. 

Dalam Pilihan raya umum Malaysia 1969, YB Hashim Gera mengalahkan Dato Hussein Nordin (Tan Sri). Hussein Nordin adalah Setiausaha Agung UMNO dan Pengerusi surat khabar Utusan Melayu. 

Keluarga 

Anaknya Salehuddin Hashim juga melompat dari PKR ke UMNO. Salehuddin Hashim meletakkan jawatan Setiausaha Agung PKR dan diganti oleh Saifuddin Nasution Ismail. 

Perbahasan di Parlimen 

Semasa perbahasan di Parlimen pada 18 Ogos 1972, Hashim Gera minta Menteri Kesihatan , Tan Sri Lee Siok Yew penjelasan tentang tayangan filem lucah di Dewan Rumah Sakit Batuk Kering di Hospital Besar Ipoh sebagaimana tersiar dalam surat khabar. 

Beliau juga mahu kerajaan menyediakan peralatan yang lengkap di Hospital Besar Kuala Lumpur bagi mencegah wabak penyakit seperti taun. Pingat hendak diberikan secara berterusan kepada para penderma darah . 

Beliau juga mencadangkan kepada Menteri Pelajaran , Mohamed Yaacob agar buku teks sekolah menggunakan kertas stensilan kerana lebih murah dan cepat bagi mengatasi ketidakcukupan buku teks ketika itu (1971). Indonesia juga menggunakan kaedah itu bagi membantu pelajar miskin. 

Politik Parit, Perak 

Dalam Pilihan raya umum Malaysia 1999, dua calon PAS, Ustaz Basir Rahmat, berjaya 'merampas' kerusi Parlimen Parit dan Dr. Faizul Hashim, menewaskan calon BN di Dun Belanja. 

Basir Rahmat berjaya menewaskan Datuk Seri Megat Junid Megat Ayob yang menjadi Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. Basir Rahmat memperolehi 12,003 undi, manakala calon BN, Dato' Megat Junid mendapat 10,170. Calon PAS menang dengan majoriti 1,293 undi. 

 Dr. Faizol Hashim, berjaya menewaskan Exco Kerajaan Negeri, Dato' Zaim Abu Hassan, manakala calon KeAdilan, Kapten (B) Usaili Alias, telah menewaskan penyandang Pilihan raya umum Malaysia 1995, yang juga Naib Ketua Umno bahagian Parit, Encik Ismail Hasbollah.

PAS pernah menang di Bota semasa PAS dalam BN. Imam Masjid Ipoh, Ustaz Haji Mohamed Nor Mansor al Hafiz pernah bertanding di DUN Belanja tetapi kalah kepada calon BN, Nasaruddin Alang Saidin. 

No comments:

Post a Comment

JOM TAMBAH ILMU

Blog-blog Sosialis, Pro Sosialis, Pro Syiah,ABU,ABCD,ABU (Asal Bukan Ustaz ) UMNO dan Lain-lain

Blog list 2 (241)

SUMBER DAN BERITA TERKINI

Catatan Terkini dan Terdahulu Di dalam Blog Ini

Kandungan Blog

Blog List 1 - 31

Blog Politik Dan Separa Politik (82)

PERLEMBAGAAN PAS

Blog List PAS -198 Blogs (Show All)

Jom Klik Iklan

Bilangan Login

Jumlah Tetamu Yang Sudi Berkunjung


widgeo.net

Search This Blog

FB

Yang Telah Berlalu Biarkan Berlalu....

Yang Telah Berlalu Biarkan Berlalu....
JOM HIJAUKAN BUMI TUHAN

SEMAKAN DAFTAR SPR