Perlembagaan UMNO

Blog List UMNO - 22 BLOG

Blog List Parti Keadilan Rakyat

http://1.bp.blogspot.com/-zjJ2GnwCIug/TtZZunD6qSI/AAAAAAAAAVk/q1bWTzwQHto/s142/Partai_Keadilan_Rakyat_logo_1.jpg

Blog List DAP

http://3.bp.blogspot.com/-iCPusw-ZyaI/TtZY53tPYNI/AAAAAAAAAVY/j-R_KaTh1UI/s112/bendera%2B-%2BCopy.jpg

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM

JOM

Nak Tumpang Duduk-duduk di Sini Boleh???

Nak Tumpang Duduk-duduk di Sini Boleh???
Powered by Blogger.

Blog List Barisan Nasional dan Pro Barisan Nasional

Blog List Barisan Nasional dan Pro Barisan Nasional

293 blogs (Show All)

Sunday, 10 June 2012

Jangan politikkan isu PTPTN, Wahai Persatuan Alumni Pemimpin Aspirasi Malaysia (Aspirasi)Siapa Yang Mula Berpolitik?

Jangan politikkan isu PTPTN, Aspirasi gesa PR Selangor
Nurul Aini Mohamed Ali
10 Jun 2012
SHAH ALAM - Sambil menggesa institusi pengajian tinggi tidak diganggu oleh anasir politik, Persatuan Alumni Pemimpin Aspirasi Malaysia (Aspirasi) berharap Kerajaan Negeri Selangor pimpinan Pakatan Rakyat (PR) tidak mempolitikkan isu sekatan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Presidennya, Mohd Shahar Abdullah berkata, tindakan PTPTN menarik balik keputusan membekukan pinjaman kepada penuntut Unisel dan Kuis memberi kelegaan kepada mereka.

"Ini kerana mahasiswa merasa bimbang tidak mendapat sebarang pembiayaan jika PTPTN meneruskan hasrat membekukan pinjaman,” kata beliau kepada Sinar Harian Online.

Shahar berkata, kebajikan mahasiswa perlu mendapat keutamaan kerana mahasiswa merupakan aset negara yang cukup bernilai kepada negara.

Sehubungan itu, beliau juga mengingatkan Kerajaan Negeri Selangor agar tidak mempolitikkan isu PTPTN, sekali gus mengheret mahasiswa ke dalam kancah permainan politik mereka.

“Jika benar mereka (Kerajaan Negeri Selangor) mampu menyediakan pendidikan tinggi secara percuma, mengapa mereka tidak realisasikan sejak mereka menang pilihan raya 2008?

"Jelas di sini mereka terdesak memperalatkan mahasiswa bagi meraih undi untuk Pilihan raya Umum ke-13 (PRU13),” jelas beliau.

Beliau juga menegaskan agar isu ini harus dihentikan secepat mungkin kerana universiti merupakan gedung ilmu yang seharusnya tidak diganggu pihak luar demi kepentingan politik semata-mata.

“Biarlah mahasiswa dapat belajar dan menimba ilmu dalam keadaan tenang. Jangan meracuni fikiran mereka dengan isu-isu sebegini,” tambah beliau.

Katanya, Aspirasi syukur dan lega kerana keputusan PTPTN menarik balik pembekuan pinjaman kepada penuntut Universiti Selangor (Unisel) dan Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (Kuis) kelmarin.

Pengerusi PTPTN, Datuk Ismail Mohamed Said berkata, agensi itu menarik balik pembekuan kemudahan pinjaman kepada penuntut Unisel berkuat kuasa serta-merta.

"Menteri Pengajian Tinggi telah pun menghantar surat kepada Unisel mengenai penarikan balik pembekuan pinjaman PTPTN dan para pelajar boleh memohon PTPTN seperti biasa," katanya.

Beliau berkata, keputusan itu dibuat selepas mendapat respons daripada pelbagai pihak terutama daripada ibu bapa pelajar yang mahu sekatan itu ditarik balik.
http://www.sinarharian.com.my/

No comments:

Post a Comment

JOM TAMBAH ILMU

Blog-blog Sosialis, Pro Sosialis, Pro Syiah,ABU,ABCD,ABU (Asal Bukan Ustaz ) UMNO dan Lain-lain

Blog list 2 (241)

SUMBER DAN BERITA TERKINI

Catatan Terkini dan Terdahulu Di dalam Blog Ini

Kandungan Blog

Blog List 1 - 31

Blog Politik Dan Separa Politik (82)

PERLEMBAGAAN PAS

Blog List PAS -198 Blogs (Show All)

Jom Klik Iklan

Bilangan Login

Jumlah Tetamu Yang Sudi Berkunjung


widgeo.net

Search This Blog

FB

Yang Telah Berlalu Biarkan Berlalu....

Yang Telah Berlalu Biarkan Berlalu....
JOM HIJAUKAN BUMI TUHAN

SEMAKAN DAFTAR SPR