Perlembagaan UMNO

Blog List UMNO - 22 BLOG

Blog List Parti Keadilan Rakyat

http://1.bp.blogspot.com/-zjJ2GnwCIug/TtZZunD6qSI/AAAAAAAAAVk/q1bWTzwQHto/s142/Partai_Keadilan_Rakyat_logo_1.jpg

Blog List DAP

http://3.bp.blogspot.com/-iCPusw-ZyaI/TtZY53tPYNI/AAAAAAAAAVY/j-R_KaTh1UI/s112/bendera%2B-%2BCopy.jpg

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM

JOM

Nak Tumpang Duduk-duduk di Sini Boleh???

Nak Tumpang Duduk-duduk di Sini Boleh???
Powered by Blogger.

Blog List Barisan Nasional dan Pro Barisan Nasional

Blog List Barisan Nasional dan Pro Barisan Nasional

293 blogs (Show All)

Sunday, 21 April 2013

PRU 13 :Sejarah Duka Yang Terlakar Dalam Perjuangan UMNO Barisan Nasional

UMNO: KALAH TANPA BERTANDING

Banyak keserupaan berlaku pada hari penamaan calon untuk PRU Ke-13 yang berlangsung semalam. Pakatan lawan Pakatan. BN lawan BN. Ini dipanggil perlawanan sesama sendiri. Puncanya ialah rasa tak puas hati terhadap pemilihan yang dibuat oleh pucuk pimpinan. Di samping itu, wujud ketidaksepakatan secara dalaman parti dan ketidaksepakatan sesama parti dalam komponen. Namun demikian, keserupaan itu tidaklah begitu aneh.

Perkara paling aneh yang berlaku pada hari itu adalah untuk pertama kali UMNO mencatat rekod yang boleh dimasukkan ke dalam Guinness Book of Records. Rekod yang dicipta UMNO/BN adalah buat kali pertama dalam sejarah pilihan raya Malaysia mereka tidak bertanding di semua 222 kerusi. Mereka hanya bertanding di 221 kerusi. Calon UMNO telah kalah tanpa bertanding di Parlimen Pasir Mas, Kelantan kerana tidak mengemukakan kertas pencalonannya walaupun watikah telah diberikan kepadanya.

Biar apa-apa juga alasan yang diberikan oleh UMNO tentang keanehan itu, mereka terpaksa menerima hakikat bahawa UMNO telah kalah satu kerusi parlimen pada hari penamaan calon untuk PRU Ke-13 tanpa bertanding. Hal ini berlaku ketika UMNO diterajui oleh Najib. Hal ini tidak pernah berlaku semasa UMNO diterajui Tunku Abdul Rahman, Tun Pazak, Hussein Onn, Dr. M, dan Abdullah Badawi. Maka terserlahlah betapa tidak wibawanya Najib sebagai Presiden UMNO. Penerimaan terhadap kepimpinannya tercalar apabila arahannya telah diperkotak-katikkan oleh orang bawahannya sendiri.

Biar pun hal yang sama berlaku dalam Pakatan, tidaklah sampai menyebabkan UMNO/BN menang tanpa bertanding. Tidak wujud lagi ungkapan "menang tanpa bertanding" kali ini. Yang wujud ialah ungkapan "kalah tanpa bertanding". Ungkapan tersebut dengan bangganya dikalungkan ke leher UMNO.

Sesungguhnya peristiwa ini menandakan Najib tidak mampu mengawal ahli-ahlinya sendiri. Rakyat dapat melihat ahli UMNO tidak menyokong Najib di merata-rata tempat. Keretakan hubungan dalam UMNO memberi petanda buruk kepada parti kebangsaan yang perkauman itu. Situasi sedemikian membawa keuntungan besar kepada Pakatan. Dalam PRU Ke-13 ini kita akan melihat lebih ramai ahli UMNO menyokong Pakatan jika dibandingkan dengan PRU Ke-12 dulu. Melihat kepada trend yang ada sekarang ini, jumlahnya akan melebihi 1 juta yang diperoleh semasa PRU Ke-12 yang lalu.

INI KALILAH ..... KITA SOKONG PAKATAN (PAS/DAP/PKR) UNTUK MENUMBANGKAN UMNO/BN BAGI MEMBENTUK MALAYSIA BARU.
Catatan Asal : http://bilahrotan.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

JOM TAMBAH ILMU

Blog-blog Sosialis, Pro Sosialis, Pro Syiah,ABU,ABCD,ABU (Asal Bukan Ustaz ) UMNO dan Lain-lain

Blog list 2 (241)

SUMBER DAN BERITA TERKINI

Catatan Terkini dan Terdahulu Di dalam Blog Ini

Kandungan Blog

Blog List 1 - 31

Blog Politik Dan Separa Politik (82)

PERLEMBAGAAN PAS

Blog List PAS -198 Blogs (Show All)

Jom Klik Iklan

Bilangan Login

Jumlah Tetamu Yang Sudi Berkunjung


widgeo.net

Search This Blog

FB

There was an error in this gadget

Yang Telah Berlalu Biarkan Berlalu....

Yang Telah Berlalu Biarkan Berlalu....
JOM HIJAUKAN BUMI TUHAN

SEMAKAN DAFTAR SPR