Perlembagaan UMNO

Blog List UMNO - 22 BLOG

Blog List Parti Keadilan Rakyat

http://1.bp.blogspot.com/-zjJ2GnwCIug/TtZZunD6qSI/AAAAAAAAAVk/q1bWTzwQHto/s142/Partai_Keadilan_Rakyat_logo_1.jpg

Blog List DAP

http://3.bp.blogspot.com/-iCPusw-ZyaI/TtZY53tPYNI/AAAAAAAAAVY/j-R_KaTh1UI/s112/bendera%2B-%2BCopy.jpg

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM

JOM

Nak Tumpang Duduk-duduk di Sini Boleh???

Nak Tumpang Duduk-duduk di Sini Boleh???
Powered by Blogger.

Blog List Barisan Nasional dan Pro Barisan Nasional

Blog List Barisan Nasional dan Pro Barisan Nasional

293 blogs (Show All)

Tuesday, 8 July 2014

Pakatan sedia kerjasama dengan BN elak ‘13 Mei’


KUALA LUMPUR, 8 JULAI: Pakatan Rakyat sentiasa bersedia untuk bekerjasama dengan Umno-BN bagi memastikan insiden 13 Mei 1969 tidak berulang lagi di Malaysia, kata Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang.

Namun, Pakatan tidak akan sama sekali membiarkan sebarang ugutan pengulangan insiden itu dibuat bagi menakut-nakutkan rakyat, tambahnya lagi.

“Saya akan menjadi orang pertama yang memuji Tan Sri Muhyiddin Yassin jika dia bercakap sebagai Timbalan Perdana Menteri (TPM) bagi seluruh rakyat Malaysia, tentang pentingnya menjaga perpaduan dalam masyarakat berbilang kaum dan agama.

“Sebaliknya beliau memberi amaran untuk satu lagi ‘13 Mei’ jika hubungan antara kaum terus memburuk kerana Melayu dan Islam,” katanya dalam satu kenyataan.

Utusan Malaysia 5 Julai lalu menyiarkan kenyataan Muhyiddin yang memberi amaran insiden itu akan berulang kembali jika perpecahan antara kaum terus berlaku.

Dalam laporan itu juga, Muhyiddin cuba menggambarkan kedudukan Melayu dan Islam kini terancam, apabila berkata beliau “setiap malam sebelum tidur memikirkan macam mana hendak uruskan negara” kerana ada menghantar sms, “apa hendak jadi dengan Melayu, kenapa Islam dihina dan hal-hal sama.”

Menyifatkan dakwaan itu sebagai tidak berasas dan berat sebelah, Kit Siang mempersoalkan motif Muhyiddin mengeluarkan kenyataan itu.

“Adakah Melayu dan Islam di Malaysia diserang masyarakat bukan-Melayu dan bukan-Islam sehingga memungkinan pengulangan 13 Mei?

“Jika tidak benar, mengapa TPM bagi sebuah negara berbilang kaum dan agama mengeluarkan amaran itu, kononnya kerana hal-hal itu (serangan) sememangnya berlaku dan membimbangkan?” soalnya.

Namun, katanya lagi, sekurang-kurangnya kerajaan mengakui bahawa perpaduan negara semakin terjejas, dan menggesa kerajaan segera mencari jalan memastikan ia tidak berlarutan.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu merujuk kenyataan Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin yang dilaporkan berkata, ketegangan semakin meningkat ekoran isu yang dibahagikan antaranya mengikut kaum, agama dan ekonomi.

“Namun, adakah kabinet (dalam mesyuarat) esok menamatkan dasar ‘tidak buat apa-apa’ sehingga membenarkan perkara itu terjadi, dan mula mengutamakan bagaimana memastikan insiden 13 Mei tidak lagi berlaku?” katanya lagi.

Muhyiddin TPM kepada seluruh rakyat Malaysia

Dalam pada itu, Naib Presiden DAP Teresa Kok Suh Sim mengingatkan Muhyiddin, bahawa beliau seharusnya menjadi pemimpin kepada seluruh rakyat Malaysia.

“Kenyataan sebegitu boleh menyebabkan salah faham antara kaum dan kemarahan orang ramai. Sebagai pemimpin, beliau perlu lebih bertanggungjawab dan berhati-hati. Beliau perlu sedar yang beliau perlu menjadi TPM kepada seluruh rakyat Malaysia,” katanya lagi.

Politik baru, politik bazar Ramadan Kluang

lct politik baru
Di saat Tan Sri Muhyiddin Yassin, bekas menteri besar Johor yang kini Timbalan Perdana Menteri, secara tidak semena-mena mengusik kenangan 13 Mei, Umno di Johor tiba-tiba bikin kejutan yang membuatkan kita sedikit terpana dan hilang imbang seketika.

Ketua Pemuda Umno Kluang Dato’ Khairul Anwar Rahmat melanggar adat dengan mengundang Ahli Parlimen DAP Kluang untuk turun menyampaikan sumbangan di bazar Ramadan.

Menariknya, Ahli Parlimen Kluang Liew Chin Tong baru sahaja beberapa hari sebelumnya dihalau daripada memasuki kawasan bazar. Video pertembungan kumpulan Umno penjaga bazar dengan tim MP Kluang tersebar merata. ‘Abang Long Kawasan’ yang berkeras meminta surat izin menjadi bahan gelak ketawa ramai pihak.

Lebih memalukan si ‘Abang Long Kawasan’, Dato’ Khairul malah mengecam tindakan menghalau Chin Tong dan rakan-rakan, serta menyifatkan tindakan para ‘samseng’ tersebut sebagai tidak menggambarkan akhlak Islam.

Usaha mencari saudara peminta surat izin masih giat dilakukan, namun khabarnya langsung tidak dijumpai batang hidungnya. Barangkali ghaib menanggung malu.

Namun lebih baik kiranya kita melihat gambaran yang tidak pernah kita jangkakan ini: DAP dan Umno seiring dan sejalan masuk ke bazar Ramadan untuk sama-sama menyampaikan sumbangan kepada orang ramai. Ini luar biasa.

Pertembungan antara DAP-Umno selalunya tidak begitu enak dipandang mata. Barangkali kita masih ingat bagaimana ibu pejabat DAP di Kuala Lumpur dirusuh para pemuda Umno Wilayah Persekutuan hatta diugut mahu dibakar.

Tiga hari berturut-turut konfrontasi antara Umno dan DAP berlarutan bermula di bangunan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang, membawa ke rusuhan di ibu pejabat di Kuala Lumpur dan berlarutan esoknya di pejabat DAP Kuantan yang direjam dengan telur busuk. Kebencian Umno terhadap DAP ini begitu mendalam sekali, walaupun ada kalanya sebab-sebab membenci DAP ini langsung tidak berasas.

Lalu secara tiba-tiba di Kluang sana kita temukan dua pemimpin yang nampaknya betul-betul serius dengan politik baru yang matang dan tidak berkenan dengan politik perkauman dan adu domba. Masing-masing berlumba-lumba berbuat kebaikan di bulan yang mulia ini, di saat ada menteri Umno secara wewenang mempidanakan amal jariah serta berniat mahu membantut usaha orang ramai memberi makan para warga miskin kota.

Kejadian di Kluang ini luar biasa dan Dato’ Khairul Anwar Rahmat wajar mendapat pujian, meskipun dia Umno.

Dan lagi meskipun Khairul Anwar Rahmat telah menunjukkan tauladan yang baik, janganlah kebaikan itu mengaburi dosa-dosa Umno kepada umat ini. Meski kebaikan meleburkan kejahatan, masih banyak kebaikan yang perlu dilakukan Umno untuk meleburkan kejahatan-kejahatan yang telah ia kerjakan.

Seandainya para soldadu Umno di peringkat akar umbi sudah ada yang mula berganjak dari modus operandi politik tradisional yang melazimi kebencian kaum, agama dan perbezaan pendapat politik; kenapa para kepala utamanya tidak mampu ikut serta?

Kenapa mesti ada lagi ugutan dan peringatan tentang 13 Mei contohnya, dengan ditulis besar-besar pada sepanduk dihiasi lukisan seorang lelaki menghunus parang dalam demonstrasi di Pulau Pinang awal tahun ini. Kenapa juga mesti ada lagi ugutan dengan meletakkan kepala lembu di pagar rumah wakil rakyat beragama Hindu? Kenapa lagi mesti dimaki ‘Cina makan babi’ setiap kali ada yang tidak puas hati dengan DAP?

Cina makan babi, Melayu makan ayam, makanlah makanan masing-masing dalam keadaan harmoni dan tanpa perlu bertelagah. Bukannya susah. – Roketkini.com

No comments:

Post a Comment

JOM TAMBAH ILMU

Blog-blog Sosialis, Pro Sosialis, Pro Syiah,ABU,ABCD,ABU (Asal Bukan Ustaz ) UMNO dan Lain-lain

Blog list 2 (241)

SUMBER DAN BERITA TERKINI

Catatan Terkini dan Terdahulu Di dalam Blog Ini

Kandungan Blog

Blog List 1 - 31

Blog Politik Dan Separa Politik (82)

PERLEMBAGAAN PAS

Blog List PAS -198 Blogs (Show All)

Jom Klik Iklan

Bilangan Login

Jumlah Tetamu Yang Sudi Berkunjung


widgeo.net

Search This Blog

FB

Yang Telah Berlalu Biarkan Berlalu....

Yang Telah Berlalu Biarkan Berlalu....
JOM HIJAUKAN BUMI TUHAN

SEMAKAN DAFTAR SPR